Društvo za zdravilne rastline Zasavje združuje v svojih vrstah člane iz Trbovelj, Hrastnika, Zagorja, Radeč, Litije. Že od ustanovitve v letu 2009, člani pridno obveščajo javnost o zdravilnih učinkih rastlin, o pomembnosti uživanja rastlin tako v hrani, kot v različnih pripravkih.
Društvo za zdravilne rastline Zasavje sodeluje na mnogih prireditvah po Zasavju in izven. Društvo dobro poznajo tudi otroci v vrtcih, osnovnošolci zasavskih občin, saj prirejajo člani društva vsakoletni nagradni natečaj Zdravilna rastlina se predstavi, kjer učenci z likovnimi izdelki izražajo znanje, ki so ga o zdravilnih rastlinah pridobili doma in v šoli. Najboljša dela so letno razstavljena na razstavi zdravilnih rastlin. Velikokrat se srečamo s starostniki po domovih v Zasavju.
Dobro so poznana tudi predavanja, ki jih Društvo za zdravilne rastline Zasavje organizira po knjižnicah.
Največji projekt društva pa je Vrt tete Johance v Evroparku Zagorje, kjer nameravamo Zasavju pokazati razne zdravilne rastline.
Za vsako bolezen rož'ca raste. Poznate ta izrek? Seveda, te besede je izrekla teta Pehta navihanemu Kekcu. Varovanci Varstveno delovnega centra Zasavje (VDC) pa so ga večkrat slišali na študijskem krožku Naravno zabavno do zdravja pod mentorstvom Mojce Kropivc v sodelovanju s Cvetko Drnovšek iz Društva za zdravilne rastline Zasavje. V kratkem video filmčku (spodaj) si lahko ogledate utrip krožka.
Zasavček (dnevni čaj)
Spremljate nas lahko tudi na omrežju
Preprosto, hitro in okusno
Recept za nedeljsko sladico
Potrebujemo:
– 30 g masla
– 170 g sladkorja (lahko tudi manj)
– 3 jajca
– 160 g moke z žličko pecilnega praška
– 100 g kokosove moke
– 1 dl mleka
– 3 jabolka
– žlička kardamoma
– sok ene pomaranče
– lističi mandljev
Priprava
Jabolka narežemo na majhne koščke, prelijemo s pomarančnim sokom in posujemo s kardamomom. Maslo stopimo, vanj penasto umešamo sladkor ter 3 rumenjake. Dodamo kokosovo moko in mleko. Izmenoma dodajamo moko in sneg treh beljakov. Nazadnje vmešamo še na majhne koščke narezana jabolka. Pekač namastimo z maslom, narahlo posujemo z drobtinami in vanj vlijemo maso, ki jo posujemo z mandljevimi lističi. Pečemo 40 min na 190 °C.
Dober tek.
A. P.
Danes je …
oktober 2024
P
T
S
Č
P
S
N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Na spletnih straneh Društva za zdravilne rastline Zasavje uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo. Z nadaljno uporabo spletnih strani soglašate z uporabo piškotkov. SoglašamVeč o piškotkih
Zasebnost in piškotki
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.