Koledar aktivnosti

Da ne boste zamudili

Društvo za zdravilne rastline Zasavje za Vas pripravlja dogodke, seminarje, delavnice …

Kaj smo in kaj še vse za Vas pripravljamo v prihodnje, pa si lahko ogledate spodaj ali pa obiščete naš Facebook profil.

Uživanje sezonskih živil za krepitev organov in ohranjanje našega zdravja

Vabilo na spletno predavanje, ki bo v sredo, 16. februarja 2022, ob 18.30, pod »taktirko« dr. Jana Bizjaka – agronoma.

Dr. Jana Bizjaka smo spoznali že v lanskem letu. Letos bomo ponovno govorili o hrani, in sicer “Uživanje sezonskih živil za krepitev organov in ohranjanje našega zdravja”.

Jan Bizjak je že od malih nog zelo povezan z naravo. Stari starši so imeli kmetijo, na kateri je z veseljem pomagal. Narava ga je hitro začarala, ljubezen do nje pa iz leta v leto samo še bolj rasla. Svoj prvi zelenjavni vrt je imel Jan že pri desetih letih. Danes je skrbnik prav posebnega vrta v ekološko-turističnem kompleksu Garden Village na Bledu. Tam imajo namesto okrasnih rastlin zasajene užitne rastline.

Jan je precej aktiven tudi v drugih društvih, veliko predava in vedno pove tisto, kar skupina od njega pričakuje.

Torej dobimo se v sredo, 16. februarja ob 18.30 uri na spletu. Povezavo pošljem dan pred predavanjem.

Kako pripraviti zemljo za spomladansko setev

Vabilo na drugo letošnje predavanje, ki bo v ponedeljek, 24. 1. 2022, ob 19. uri preko Zooma.

Predavanje bo vodila priznana pridelkovalka semen ga. Fanči Perdih.

Po predavanju boste lahko gospe Fanči zastavili vprašanja.

Poleg priprave zemlje za vrtove, visoke grede, lonce in njive, bo spregovorila tudi o semenih. Predlagam, da pripravite vprašanja, da bo predavanje še bolj zanimivo in poučno.

S prijaznimi pozdravi!
Cvetka

Kompost dela prehranjevalne verige v zemlji

Vabim vas na zanimivo predavanje, ki bo v sredo, 12. 1. 2022, ob 19. uri po Zoomu. Predavanje bo vodila gospa ddr. Ana Vovk Korže.

Kot veste smo Učni poligon Dole, Poljčane, v našem društvu obiskali že dvakrat. Vsakič smo bili izjemno presenečeni nad vsemi rešitvami, s katerimi nas je seznanila gospa Ana. Njeno delo ni ostalo neopazno, zato se je v novembru 2021 Učni poligon preimenoval v Mednarodni center za samooskrbo Dole.

Ana Vovk Korže je profesorica na oddelku za geografijo mariborske filozofske fakultete. Dvojna doktorica znanosti pri svojem delu povezuje področje fizične geografije, pokrajinske ekologije, varovanja okolja, možnosti za regionalni razvoj, kot pedagoginja je ustanoviteljica in pobudnica učnih poligonov, ki omogočajo spoznavanje naravnih zakonitosti od blizu. Našteta področja prepleta z velikim elanom, zasebno, po duši pa je poleg tega še učiteljica samopreskrbe. V ta način sobivanja z naravo se je poglobila v devetdesetih letih, ko so jo prosili, naj napiše recenzijo Uvoda v permakulturo avstralskega avtorja Billa Mollisona, ki velja za pionirsko delo. Spoznala je velik pomen prsti za samopreskrbo in tako povezala znanost s prakso. Obiskali smo jo na učnem poligonu za samopreskrbo v Dolah pri Poljčanah, ki generacijam vseh starosti omogoča izkustveno spoznavanje zakonitosti, na katerih temelji samopreskrba. Uporablja pristop permakulutre in ekoremediacije, ki posnemata delovanje narave.

Prisrčno vabljeni! Lahko si pripravite tudi kakšna vprašanja. Nekaj časa bomo namenili tudi odgovorom na vprašanja.

Ekološko semenarstvo in spomladanska pridelava vrtnin

Vabimo vas na predavanje gospe Ane Ogorelec, ki bo predstavila pridelavo, uporabo semen in ekološko semenarstvo. Na predavanju bo tudi govora o pasteh ekološke pridelave in o bolezni semen ter o pridelavi spomladanske zelenjave in sadik (solata, bob, redkvica, zgodnje kapusnice, grah …). Z novimi znanji bodo vaše domače zelenjavne zasaditve na vrtovih in v loncih bolje obrodile.

KDAJ: torek, 16. 2. 2021, ob 18.00
KJE: na daljavo prek spleta

Več informacij najdete tukaj.

Pravilno združevanje živil

Jan Bizjak, doktor agronomije, je že od malih nog zelo povezan z naravo. Svoj prvi zelenjavni vrt je imel že pri desetih letih. Danes je skrbnik prav posebnega vrta ekološko-turističnega kompleksa Garden Village na Bledu. Spregovoril nam bo o pravilnem združevanje živil, ki je pot do zdravja in dobrega počutja. S pravilno izbiro hrane si človek lahko povrne in ohrani svoje zdravje. Ljudem svetuje na podlagi svojih izkušenj in jim pomaga, da se naučijo poslušati svoje telo.

Dobimo se v torek, 10. marca 2020, ob 18.30 v Knjižnici Zagorje.

Naravne rešitve za imunski sistem

Naša gostja bo Sanja Lončar, novinarka in neodvisna raziskovalka, ki nas bo seznanila z načini, kako učinkovito in brezplačno dvignemo svojo naravno odpornost. Na srečo obstaja veliko naravnih načinov, s katerimi lahko obstoječe moči predramimo in iz njih “iztisnemo” največ.

Pridružite se nam v torek, 25. 2. 2020, ob 18.30 v Knjižnici Zagorje.

Uporaba čebeljih pridelkov

Čebelar Zvone Štaut nam bo predstavil zdravilne učinke medu in ostalih čebeljih proizvodov. 

Med in čebelje pridelke ljudje uporabljamo že od nekdaj. Tisočletja je bil edino sladilo, kasneje pa so v njem odkrili še veliko snovi, koristnih za človeka. 

Na predavanju bomo izvedeli, da čebele poleg medu, pridelajo še kar nekaj produktov, ki nam lahko koristijo. Govorili bomo o cvetnem prahu, matičnem mlečku, propolisu in čebeljem strupu. Čebelja lekarna je bogata. Pridružite se nam v torek, 18. 2. 2020, ob 18.30 v Knjižnici Zagorje.

Božično mesto v Zagorju

Spoštovani.

Tudi v tem letu se bomo udeležili občinske prireditve Božično mesto, ki bo 20. in 21. 12. 2019 na ploščadi, začetek ob 17. uri.

Vse priprave na prireditev se bodo odvile 18. 12. 2019 ob 16.30 v pisarni društva. Naprošeni ste tako kot v letu 2018, da prinesete skromna darila, ki jih bomo na osnovi srečelova razdelili na prireditvi (pecivo, marmelade, namazi, pesta …). Vodja projekta srečelova je Lida, pomaga ji Erna. Vse ostalo se dogovorimo v času sestanka v pisarni.

Ne pozabite, še prej pa je društveno praznovanje novega leta.

S prijaznimi pozdravi
Cvetka

Kako do več energije brez tveganja

Društvo za zdravilne rastline Zasavje in Knjižnica Zagorje vabita na predavanje Kako do več energije brez tveganja. Sanja Lončar nam bo predstavila, kako hitro napolnimo baterije, okrepimo zbranost in spomin brez potrebe poseganja po kofeinskih in energijskih pijačah ter drugih substanc. Ob tem bomo spoznali poživljajoče moči začimbnic in zdravilnih rastlin.

Dobimo se v četrtek, 21. novembra 2019, ob 18.30 v Knjižnici Zagorje.

Vabilo

Društvo za zdravilne rastline Zasavje Vas vabi na praznovanje desetletnice delovanja in otvoritev razstave 10 LET V SVETU ZDRAVILNIH RASTLIN v četrtek, 11. aprila 2019, ob 18.00 v avli KC Delavski dom Zagorje.

Holesterol in sladkorna bolezen

Stvari so popolnoma drugačne kot so nas učili in kot smo dolgo časa verjeli, pravi Sanja Lončar. Verjamete, da je holesterol škodljiv, ter da obstaja dober in slab holesterol? Menite, da visok holesterol v krvi maši ožilje?

Naša slinavka v preteklosti ni imela težav z urejanjem sladkorja v krvi. Ljudje so zelo redko uživali živila z visokim glikemičnim indeksom. Bele moke skorajda niso uporabljali, belega sladkorja pa še pred sto leti večina prebivalstva ni poznala.

Za svoje zdravje lahko največ storimo sami. Kako to storimo, boste izvedeli na predavanju v torek, 26. marca 2019, ob 18.30 v Knjižnici Zagorje.

Zdravilne rastline od A do Ž

Zdravilne rastline ljudje uporabljamo že od nekdaj in si z njimi pomagamo pri vsakodnevnih težavah. Vse o njihovi uporabi v domači lekarni ter postopek od nabiranja do končnega izdelka boste izvedeli na izobraževanju v dveh delih, ki so ga pripravile članice Društva za zdravilne rastline Zasavje.

Pridružite se nam v četrtek, 7. 3. 2019, ob 18.30 in v torek, 12. 3. 2019, ob 18.30 v Knjižnici Zagorje.

Zdravilne rastline malo drugače

Naša gostja bo Nada Matko, ki bo spregovorila o zdravilnih rastlinah na ajurvedski način. Ravnovesje naših telesnih in duševnih moči je neposredno povezano z rastlinskim svetom. Ajurveda, starodavni indijski sistem celostne skrbi za zdravje, ponuja številne rešitve za boljše počutje in blaženje vsakdanjih težav. A za to ni treba iskati eksotičnih rastlin, ki prinas ne uspevajo in jih marsikdaj tudi ne poznamo: tudi z domačimi zelišči in zdravilnimi rastlinami si lahko izdelamo pripravke po ajurvedskih načelih, ki bodo prilagojeni posameznim konstitucijam.

Pridružite se nam v sredo, 13. februarja 2019, ob 19.00 v Knjižnici Zagorje.

Uporaba zdravilnih rastlin pri pridelavi hrane

Andreja Videmšek, ki prihaja z ene prvih ekoloških kmetij v Sloveniji, nam bo na praktičnih primerih prikazala koristno uporabo nekaterih zdravilnih rastlin, ki rastejo skoraj na vsakem vrtu ali bližnjem travniku, za krepitev naših pridelkov in preprečevanje bolezni.

Lepo vabljeni v četrtek, 24. januarja 2019, ob 18.30 v Knjižnico Zagorje.

Tečaj oživljanja in vaj na defibrilatorju

Pozdravljeni zeliščarji!

Vabim Vas, da se prijavite na tečaj oživljanja in vaj na defibrilatorju.

Prijavite se, saj lahko jutri novo pridobljeno znanje pomaga pri preživetju vaše ljubljene osebe ali pa osebe, ki potrebuje oživljanje.

Vse ostalo izveste kasneje, ko bo poznano število udeležencev. Prijave zbiram do ponedeljka, 29. 10. 2018.

Ostanite zdravi in srečni!

Cvetka

Na izlet (Brestaniško področje)

Pozdravljeni!

Ponovno bi organizirali izlet. Ta bi bil zadnji teden novembra ali prvi teden v decembru. Ogledali bi si Brestaniško področje, tako kot v zaradi premalo prijav, odpadlem izletu v septembru.

Preden vse organiziram, Vas pozivam, da se prijavite! Le ob zadostnem številu prijav, bom začela z rezervacijami na terenu.

V pričakovanju vaših prijav, vas prijazno pozdravljam in želim vse lepo!

Cvetka

Naravne rešitve za bolečine (predavanje Sanje Lončar)

Naša gostja Sanja Lončar bo predstavila svojo novo knjigo. V zadnjih letih se je poraba analgetikov v Sloveniji povečala za kar 53 %!

Naravne rešitve, ki so po krivici odrinjene na stran, zmorejo veliko več, kot si predstavljamo.

Pridružite se nam v torek, 23. 10. 2018, ob 18.30 v Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi.

Matjaž Mastnak

Matjaž Mastnak je strokovnjak arborist in publicist za hortikulturno področje. V arboretumu se ukvarja z drevnino, predvsem z vrtnicami in vrtnarstvom. Je eden najvidnejših strokovnjakov v Sloveniji.

Da so lahko drevesa lepa, dobrodejna in varna, je potrebno z njimi načrtno gospodariti.

Predstavil nam bo osnovna pravila izbire, saditve in nege dreves.

Pridružite se nam v četrtek, 11. 10. 2018, ob 18.30 v Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi.