Koledar aktivnosti

Da ne boste zamudili

Društvo za zdravilne rastline Zasavje za Vas pripravlja dogodke, seminarje, delavnice …

Kaj smo in kaj še vse za Vas pripravljamo v prihodnje, pa si lahko ogledate spodaj ali pa obiščete naš Facebook profil.

Vabilo

Društvo za zdravilne rastline Zasavje Vas vabi na praznovanje desetletnice delovanja in otvoritev razstave 10 LET V SVETU ZDRAVILNIH RASTLIN v četrtek, 11. aprila 2019, ob 18.00 v avli KC Delavski dom Zagorje.

Holesterol in sladkorna bolezen

Stvari so popolnoma drugačne kot so nas učili in kot smo dolgo časa verjeli, pravi Sanja Lončar. Verjamete, da je holesterol škodljiv, ter da obstaja dober in slab holesterol? Menite, da visok holesterol v krvi maši ožilje?

Naša slinavka v preteklosti ni imela težav z urejanjem sladkorja v krvi. Ljudje so zelo redko uživali živila z visokim glikemičnim indeksom. Bele moke skorajda niso uporabljali, belega sladkorja pa še pred sto leti večina prebivalstva ni poznala.

Za svoje zdravje lahko največ storimo sami. Kako to storimo, boste izvedeli na predavanju v torek, 26. marca 2019, ob 18.30 v Knjižnici Zagorje.

Zdravilne rastline od A do Ž

Zdravilne rastline ljudje uporabljamo že od nekdaj in si z njimi pomagamo pri vsakodnevnih težavah. Vse o njihovi uporabi v domači lekarni ter postopek od nabiranja do končnega izdelka boste izvedeli na izobraževanju v dveh delih, ki so ga pripravile članice Društva za zdravilne rastline Zasavje.

Pridružite se nam v četrtek, 7. 3. 2019, ob 18.30 in v torek, 12. 3. 2019, ob 18.30 v Knjižnici Zagorje.

Zdravilne rastline malo drugače

Naša gostja bo Nada Matko, ki bo spregovorila o zdravilnih rastlinah na ajurvedski način. Ravnovesje naših telesnih in duševnih moči je neposredno povezano z rastlinskim svetom. Ajurveda, starodavni indijski sistem celostne skrbi za zdravje, ponuja številne rešitve za boljše počutje in blaženje vsakdanjih težav. A za to ni treba iskati eksotičnih rastlin, ki prinas ne uspevajo in jih marsikdaj tudi ne poznamo: tudi z domačimi zelišči in zdravilnimi rastlinami si lahko izdelamo pripravke po ajurvedskih načelih, ki bodo prilagojeni posameznim konstitucijam.

Pridružite se nam v sredo, 13. februarja 2019, ob 19.00 v Knjižnici Zagorje.

Uporaba zdravilnih rastlin pri pridelavi hrane

Andreja Videmšek, ki prihaja z ene prvih ekoloških kmetij v Sloveniji, nam bo na praktičnih primerih prikazala koristno uporabo nekaterih zdravilnih rastlin, ki rastejo skoraj na vsakem vrtu ali bližnjem travniku, za krepitev naših pridelkov in preprečevanje bolezni.

Lepo vabljeni v četrtek, 24. januarja 2019, ob 18.30 v Knjižnico Zagorje.

Tečaj oživljanja in vaj na defibrilatorju

Pozdravljeni zeliščarji!

Vabim Vas, da se prijavite na tečaj oživljanja in vaj na defibrilatorju.

Prijavite se, saj lahko jutri novo pridobljeno znanje pomaga pri preživetju vaše ljubljene osebe ali pa osebe, ki potrebuje oživljanje.

Vse ostalo izveste kasneje, ko bo poznano število udeležencev. Prijave zbiram do ponedeljka, 29. 10. 2018.

Ostanite zdravi in srečni!

Cvetka

Na izlet (Brestaniško področje)

Pozdravljeni!

Ponovno bi organizirali izlet. Ta bi bil zadnji teden novembra ali prvi teden v decembru. Ogledali bi si Brestaniško področje, tako kot v zaradi premalo prijav, odpadlem izletu v septembru.

Preden vse organiziram, Vas pozivam, da se prijavite! Le ob zadostnem številu prijav, bom začela z rezervacijami na terenu.

V pričakovanju vaših prijav, vas prijazno pozdravljam in želim vse lepo!

Cvetka

Naravne rešitve za bolečine (predavanje Sanje Lončar)

Naša gostja Sanja Lončar bo predstavila svojo novo knjigo. V zadnjih letih se je poraba analgetikov v Sloveniji povečala za kar 53 %!

Naravne rešitve, ki so po krivici odrinjene na stran, zmorejo veliko več, kot si predstavljamo.

Pridružite se nam v torek, 23. 10. 2018, ob 18.30 v Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi.

Matjaž Mastnak

Matjaž Mastnak je strokovnjak arborist in publicist za hortikulturno področje. V arboretumu se ukvarja z drevnino, predvsem z vrtnicami in vrtnarstvom. Je eden najvidnejših strokovnjakov v Sloveniji.

Da so lahko drevesa lepa, dobrodejna in varna, je potrebno z njimi načrtno gospodariti.

Predstavil nam bo osnovna pravila izbire, saditve in nege dreves.

Pridružite se nam v četrtek, 11. 10. 2018, ob 18.30 v Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi.