Nasveti

Društvo za zdravilne rastline Zasavje Vam svetuje

Za Vas redno pripravljamo in objavljamo koristne nasvete in prispevke o zdravilnih rastlinah, zato Vas vabimo, da redno spremljate našo spletno stran in Facebook profil našega društva.

Člani društva se radi izpopolnjujemo in udeležujemo različnih predavanj, tako lahko med spodnjimi nasveti zasledite tudi uporabne nasvete, ki smo jih slišali na različnih predavanjih in drugih dogodkih. Spodaj je izbranih nekaj nasvetov. Več si lahko preberete tudi v knjigi Dober nasvet za vsak dan, avtor knjige Hermann-Josef Weidinger.

Čaj iz kamiličnega cvetja

Čaj iz kamiličnega cvetja predvsem zavira in preprečuje vnetja. Olje s kamiličnim cvetjem: 65 g svežih kamiličnih cvetov namakamo 14 dni na soncu v ½ l hladno stisnjenega olivnega olja. Precedimo, ostanek  še stisnemo skozi gazo. Hranimo v temnem in hladnem prostoru. Uporabljamo ga za zdravljenje ekcemov in ob vnetju sluhovoda.

Čaj iz zelenih orehovih lupin

Čaj iz zelenih orehovih lupin pripravimo v prelivu. Zjutraj in zvečer popijemo po 1 skodelico. Pomaga pri ohlapnosti prebavil, redči pregosto kri, pospešuje zdravljenje trodvratnih izpuščajev. Priporočljivo bi ga bilo piti dalj časa, vsaj 1 krat na teden.

Česen

Aromatično olje za solato dobimo, če damo vanj nekaj olupljenih strokov česna in ga pridno uporabljamo. Ko česen porabimo, ostane s česnovim učinkovanjem obogateno olje za solato.

Hruške

Hruške precej razkuževalno vplivajo na črevo. Pektin, ki ga vsebujejo, vsrkava škodljive črevesne strupe in jih pošilja naprej.

Jagodičje

Vse jagodičje, od temno rdečega do črnega, pa tudi rdeča pesa, zavirajo razmnoževanje klic in povzročitelja herpesa. Zato so ti plodovi tako pomembni za krepitev telesne obrambe pred boleznimi, ki jih povzročajo klice.

Leskove veje

Zdaj si narežemo leskove veje ter olupimo z njih lubje, ki je pomemben čaj zoper debelosti. 25 g svežega ali posušenega zrezanega lubja kartko povremo v 1 l vode. Pokrijemo in počakamo 15 min. Precedimo in nalijemo v termovko. Čez dan pijemo počasi in po požirkih.

Nasveti Miše Pušenjak glede vrta

Pozdravljeni!

V ponedeljek sem bila na predavanju za ekološke kmete, poslušala gospo Mišo Pušenjak. Z veliko znanja, oborožena z mnogimi svojimi izkušnjami in izkušnjami mnogih pridelovalcev vrtnin, je res zanimiva predavateljica. Seveda, vse kar ona pove, ne moreš obdržati, zato bom navrgla nekaj zanimivih poudarkov:

– da so rastline zdrave in močne, je najbolj pomembna zemlja (med drugim pravi, da je večina naših vrtov preveč gnojena; pa še to: gnoji se jeseni);

– takoj na drugem mestu je seme. S semenom je treba ravnati previdno, čim manj stresanja, drgnenja med sabo, čim manj temperaturnih sprememb. Kako globoko sejati? Pravilo je 2x tako globoko kot je veliko seme. Nekatere rastline so svetlokaljiva (večina zelišč) oz. polsvetlokaljive, npr. peteršilj ne smemo preveč zagrebsti, motovilec pa rabi temo za vzklitje;

– na tretjem mestu je močan koreninski sistem, da rastlina lahko črpa hranila iz tal. Pomembno je, da ne sadimo v hladno zemljo. Opt. je 20 ºC, ker v mrzli se rastlina “matra” in sili navzgor, korenine pa so slabe. Česen pa obratno, ne smemo saditi prezgodaj, da ne bo začel rasti, kar se letos dogaja.

Pa še en uporaben nasvet glede slaka: zmanjšamo njegovo pojavljanje z izčrpavanjem, tako da vedno trgamo nadzemne dele, korenine pa pustimo pri miru.

Lep pozdrav vsem
Alenka

Zagorje ob Savi, 23. 11. 2018

Navadni pelin

Sivkin, melisin, pelinov in pehtranov čaj pijemo izmenoma vsak dan pri čezmernem delovanju ščitnice. Pripravljamo ga kot preliv.

Moja pripomba: Sanja Lončar v svoji knjigi o možganih priporoča pitje – navadni pelin (znanstveno ime Artemisia vulgaris). Ima bistveno manj tujona. Včasih so ga imenovali Una – mati vseh želišč. Več lahko izveste v knjigi.

Ranjak

Pri ozeblinah zelo pamagajo obkladki iz čaja ranjakovih cvetov.

Tavžentroža

Tavžentroža pospešuje izločanje želodčnega soka že iz ustne sluznice. To zelišče, ki spada med sviščevke, je posebno pomembno, ker pospešuje izločanje žolča, sodbuja delovanje jeter, pospešuje pa tudi nastajanje krvi.

Vrtni timijan

Vrtni timijan moramo vsako leto, kakor hitro ga prvič porežemo, pognojiti s tekočim gnojilom, vsako jesen pa zagrniti z rahlim kompostom.

Zdrobljena zelišča

Še posebno v zimskih mesecih je priporočljivo dodati juham zdrobljena zelišča, ker čistijo telo. Sestava mešanice, ki jo lahko hranimo v kozarcu: enaki deli – list kopriva, regrat, žajbelj, ozkolistni trpotec, dodamo pa še ščepec pelinovih listov (nabrani pred cvetenjem).  Jedem dodamo pol ali celo žličko mešanice.

Želodna kava

Sveže nabran želod pražimo, toda ne premočno, in ga nato pomešamo s praženim ječmenom. Ta kava ne vsebuje kofeina in jo lahko priporočamo tudi ljudem z visokim krvnim tlakom. V telo vnašamo kalcij. Zaradi prevelike množine taninske kisline bi čista želodna kava po daljšem uživanju škodljivo vplivala na želodec in prebavo.

V primeru, da imate otekle bezgavke, pražen želod zmeljite v prah in ga 3 krat na dan po ½ čajne žličke popijte skupno s požirkom soka črnega ribeza.