Razgovori o zdravju za zdravje

O projektu Razgovori o zdravju za zdravje

Zdravilne rastline, dobra doma pridelana hrana, gibanje, pozitivne misli, smeh; v tem je skrivnost dobrega počutja in zadovoljnega življenja.

V Društvu za zdravilne rastline Zasavje smo se odločili, da organiziramo različne razgovore, in tako še bolj povežemo člane društva in občane Zagorja oziroma Zasavja. Na prijazen, sproščen način želimo osveščati ljudi o raznovrstnih znanjih, ki jih potrebujemo v vsakdanjem življenju.

Projekt Razgovori o zdravju za zdravje je nastal spontano. Zametki segajo v mesec julij 2010, ko smo ob druženju na Mali planini spoznali, da so področja, ki so tesno povezana z našo dejavnostjo, o njih pa člani premalo vemo.

O vseh aktivnostih Vas bomo sproti obveščali preko spletnih strani Knjižnice Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi in Občine Zagorje in tudi v Obzorju se bo našla še kakšna vrstica.

Vabimo Vas, da se naših Razgovorov o zdravju za zdravje udeležite v čim večjem številu.

Če želite dodatne informacije, nas lahko pokličete na številko 040 625 513 ali pridete na sedež društva, ki je v 3. nadstropju nekdanje zgradbe LO (Gasilski dom v centru Zagorja).

Veselimo se srečanja z Vami.

Pravila pri uživanju hrane (predavanje nutricistke Mojce Cepuš v Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi, 18. 2. 2014)

Danes knjižnica ni pokala po šivih. Obiskovalcev smo našteli tam okrog 40. Zanimivo predavanje o napakah, ki jih vsakodnevno zagrešimo pri uživanju hrane. Če ješ pravilno, ob tem tudi hujšaš, toda potrebno je jesti z “glavo”. Mi vsi skupaj pa bolj jemo z očmi in namesto, da bi nižali kilograme, jih vsakodnevno veselo množimo.

Kaj si je pomembno zapomniti:

– dnevno pojej 5 obrokov,

– od zelenjave se ne zrediš, lahko jo poješ kolikor hočeš,

– zjutraj brez sladkorja,

– ob poldan jej ogljikove hidrate,

– zvečer pa pridejo na vrsto beljakovine-

Zlato pravilo pa je: prehrana naj bo uravnotežena.

Pa še nekaj: uživajte hrano, ki je nerafinirana in polnomastna.

Ko prebava zataji (predavanje Sanje Lončar v Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi, 28. 2. 2013)

Že drugič smo v Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi gostili predavateljico, ki bi jo lahko poslušal preko celega dne. S svojim izjemno zanimivim načinom predavanja je osvojila poslušalce. Predavanju kar ni in ni bilo konca in predviden čas smo močno prekoračili.

Sanja nam je natančno razložila delovanje prebavnega trakta. Kar radi pozabimo, da se prebava začne v naših ustih.

To dejstvo je predavateljica več krat poudarila. Naučili smo se narediti preiskus trajanja naše prebave. Poučila nas je o načinu pitja miksanih sokov. Ponovno smo spoznavali kako pomembne so začimbe pri prehrani in samozdravljenju oziroma preprečevanju nastanka bolezni.

No pa še kratka informacija: če kuhate stročnice, naj ne manjka lovor in šetraj. Če kuhate križnice (zelje, brokoli …) pa poleg lovorja uporabite kumino. Nikar ne pozabite na jetra. Uživajte grenčine. Tudi kot začimba je priporočljiv pegasti badelj.

Naši prijatelji

Že v letu 2010 smo v okviru Društva za zdravilne rastline Zasavje pripravili razne delavnice, z letom 2011, pa želimo naše aktivnosti prenesti tudi na občane Zagorja oziroma Zasavja.

S prijazno pomočjo Knjižnice Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi in Zasavske ljudske univerze smo v januarju in februarju že organizirali “Razgovore”.

V januarju je širši javnosti svoje znanje o zdravilnih rastlinah posredovala gospa Nuška Krautberger, članica društva za zdravilne rastline Zasavje. Občani so se seznanili z osnovami nabiranja, sušenja in priprave zdravilnih rastlin ter natančneje spoznali nekaj rastlin kot so kopriva, ognjič, meta, melisa …

V februarju nas je z neizmerno energijo in zagnanostjo o prehrani učila, skoraj vsem poznana gospa Marija Merlak, katere “predavanja” lahko velikokrat gledamo tudi na malem ekranu. Knjižnica je bila nabito polna.

Ker sta bili prvi dve predavanji oziroma razgovori dobro obiskani, smo pripravili že nove teme za naslednje razgovore in delavnice. V marcu načrtujemo delavnico o izdelavi domačega zdravilnega mila. Delavnica bo v »Graščini« 21. 3. 2011 ob 17. uri.

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi nas bo dne 30. 3. 2011 obiskal dr. F. Grošelj. Pogovarjali se bomo o čebelah in apiterapiji.

V aprilu načrtujemo delavnico o izdelavi mazil ali sirupov iz zdravilnih rastlin. V maju nas bo verjetno zoper obiskala ga. Merlak.