Vrtni šetraj

Kategorija:

Zdravilne rastline na domačem vrtu

Slovensko ime:

Vrtni šetraj

Domače ime:

Čober, čuber, šatraj, šetraj, šetrajka

Znanstveno ime:

Satureja hortensis

Družina:

Opis:

Šetraj je do 40 cm visoka enoletnica z močno razraščenimi stranskimi poganjki. Cvetovi so kratkopecljati, vijoličasti, rožnati ali beli. Cveti od junija do avgusta. Šetraj po okusu spominja na poper.

Rastišče:

Raste na toplih, kamnitih prostorih. Rastlina potrebuje veliko toplote.

Čas nabiranja:

Uporabljamo celotno zel. Imamo dvoje “žetev”. Prva, pred nastankom cvetnih popkov, ima večjo zdravilno in dišavno vrednost. Druga žetev je v času cvetenja. Zel sušimo tako, da jo povežemo v manjše šopke in jo posušimo v zračnem in suhem prostoru. Posušeno zel hranimo v tesno zaprtih kozarcih.

Področje uporabe:

Zdravilni del:

V rastlini je veliko eteričnih olj: karvakrol, cimol in fenoli. Šetraj vsebuje tudi beljakovine, maščobe in sladkor.

Zdravilnost:

Šetraj uporabljamo pri želodčnih in črevesnih krčih ter pri draženju na bruhanje. Za čas vzamemo 2 do 3 žličke posušenega zelišča in ga prelijemo z 2 do 3 skodelicami vroče vode. Pijemo nesladkan čaj. Čaj je primeren tudi za sladkorne bolnike. Čaj odganja tudi vetrove in pomirja krče.

Uporabnost/začimba:

Uporabljamo ga namesto popra. Posebno priporočljiva je uporaba kot začimba pri fižolu, leči, grahu, ohrovtu, brokoliju. Šetraj je zdravilna začimba in izboljša okus hrani. Poseben okus ustvarimo, če ga uporabljamo skupno z žajbljem, timijanom, brinovimi jagodami. Obogati okus ovčji, kunčji ali zajčji pečenki.

Recept:

Čaj:

Kontraindikacije:

Viri:

Zdravilne rastline in njih uporaba