Peteršilj
Kategorija:
Zdravilne rastline na domačem vrtu
Slovensko ime:
Peteršilj
Domače ime:
Opih, petržilj, peršun, peršin
Znanstveno ime:
Petroselinum crispum
Družina:
Opis:
Je dvoletnica in zraste do 1 m visoko. Rastlina ima prijeten vonj in okus.
Rastišče:
Najbolje uspeva na globoki, dobro pognojeni zemlji brez svežega gnoja.
Čas nabiranja:
Cveti maja in junija, zori avgusta in septembra.
Področje uporabe:
Najvažnejša peteršiljeva zdravilna snov je eterično olje z apiolom, ki ga je največ v plodovih. Vsebuje tudi mastno olje, glukozid apiin, rudninske snovi. Korenina vsebuje poleg eteričnega olja tudi sluzi, skladkor in apiin. Rastlino uporabljamo v kulinariki kot začimbo in v zdravilstvu.
Zdravilni del:
Tako kot janež, kumina, peteršilj odganja vetrove, pomirja krče, preprečuje vnetja v črevesju. Že majhne količine lahko spodbudijo prebavne procese, odvajajo nakopičeno vodo v nogah, osrčniku in prsni oziroma trebušni votlini. Pri ženskah ugodno vpliva na pospeševanje mesečnega perila.
Zdravilnost:
Peteršilj ni nedolžna rastlina. Pri zdravljenju ledvic ga brez posveta z zdravnikom ne smemo jamati. Pri oslabelih in občutljivih ljudeh zadošča že dodatek peteršilja k juham, medtem ko močnejše osebe lahko pijejo 1 do 2 skodelici čajnega preliva iz peteršiljevih plodov (1 čajna žlička plodov za skodelico).
Uporabnost/začimba:
V kulinariki se uporabljata dve obliki peteršilja: s kodrastimi listi in italijanski oz. gladkolisti peteršilj. Peteršilj s kodrastimi listi se pogosto uporablja za omake.
Recept:
Prevretek iz plodov in korenin je sredstvo za rast las.
Čaj:
Kontraindikacije:
Pri zdravljenju ledvic ga brez posveta z zdravnikom ne smemo jamati.
Viri:
Zdravilne rastline in njih uporaba