Čebula

Kategorija:

Zdravilne rastline na domačem vrtu

Slovensko ime:

Čebula

Domače ime:

črljenec, luk, navadna čebula

Znanstveno ime:

Allium cepa

Družina:

Opis:

Čebula izvira iz Indije. V srednjem veku so jo preko Italije prinesli v sednjo Evropo. Čebula šteje med najstarejše zdravilne rastline. Prvi zapisi o čebuli so stari več tisoč let in napisani še v klinopisu. V sedanjem času lahko čebulo izbiramo med številnimi vrstami.

Rastišče:

Čebuli škodi gnojenje s svežim hlevskim gnojem ali gnojnico.

Čas nabiranja:

Področje uporabe:

Čebulni sok čisti kri, spodbuja tek, žene na vodo, krepi živce, pospešuje prebavo, odganja vetrove, gliste, mehča sluz, razkužuje in deluje protikrčno. Sok čebule, pomešan z medom, je zelo dobro zdravilo za živce. Na dan je potrebno zaužiti vsaj 3 do 5 žličk mešanice. S tem pripravkom zdravimo tudi hripavost in vnetje grla.

Na masti praženo čebulo dajemo bolnikom, da zmehčamo sluz v dihalih, prepreči pa tudi pljučnico. Kolikor mogoče tople obkladke dajemo bolniku direktno na prsi ter s pripravkom krepko natremo prsi. Obliž in masiranje je potrebno menjavati vsako uro. Pri pljučnici in vnetju reberne mrene položimo obliže in izvajamo masažo tudi na hrbtišču. Bolnik mora piti veliko tekočine.

Cca 5 rezin čebule navežemo okrog vratu in na tilnik v primeru, da nas “dohiti” gripa. Obkladek moramo menjati vsake pol ure.

Čebula je uporabna pri protinskih ali revmatičnih obolenjiih v nogah. Noge masiramo s surovim čebulnim sokom.

Če nas piči čebela, na obolelo mesto nanesemo kapljice sveže stisnjenega čebulnega soka.

Pri epidemijah gripe. Na drobno narežimo 1 do 2 čebuli (rdeči) ter ju namočimo v žganje (priporočljiv je namok vsaj 14 dni). Pred odhodom od doma popijemo šilce pripravka.

Krhke nohte je treba pogosto natreti s svežim čebulnim sokom.

Zdravilni del:

Zdravilni del rastline je zrela čebulica.

Zdravilnost:

Gorčičnemu olju podoben glikozid, ostro eterično olje, insulinu podoben rastlinski hormon ter vrsta vitaminov: A, B1, B2, E, H, K in P ter veliko soli.

Uporabnost/začimba:

Recept:

Čaj:

Kontraindikacije:

Viri: