Piškotki

Piškotki (angl. Cookies) – terminologija in ključni pojmi

Novi Zakon o elektronskih komunikacijah, ZEKom-1, je v slovenski pravni red prenesel spremenjeno Direktivo o zasebnosti v elektronskih komunikacijah 2002/58/ES (Spremenjena z Direktivo 136/2009/ES). V Direktivi je bil spremenjen člen, ki govori o piškotkih in podobnih tehnologijah, s katerimi je mogoče shranjevati informacije ali pridobivati informacije, shranjene na uporabnikovi terminalni opremi (kot je npr. računalnik, mobilna naprava). Uporaba takih tehnologij je po novem mogoča le na podlagi privolitve uporabnika.

Uporaba piškotkov na spletu ni nič novega, pa vendar so uporabniki s takimi tehnologijami na splošno zelo slabo seznanjeni, prav tako tudi z orodji, s katerimi je piškotke mogoče upravljati. Cilj nove določbe je tako predvsem boljše varovanje zasebnosti uporabnikov spleta tako, da so o piškotkih ustrezno obveščeni in jim je ponujena možnost odločanja.

Upravljavcem spletnih strani nove določbe prinašajo precej sprememb in v začetni fazi tudi precej dela in prilagajanja. Iskanje ravnovesja med varovanjem pravic uporabnikov in zagotavljanjem učinkovite storitve ni vedno lahko naloga, še posebej v kontekstu slabega poznavanja tehnologije s strani uporabnikov. Pooblaščenec na tej točki poudarja, da je predvsem pomembna odkritost glede uporabe piškotkov – le tako bodo uporabniki na daljši rok bolje spoznali tehnologije in njihovi uporabi bolj zaupali.

V prihodnosti lahko pričakujemo tudi napredke na ravni razvoja spletnih brskalnikov in ostalih standardov, ki bodo spletnim stranem olajšali implementacijo novih določb. Hkrati je v evropskem prostoru že na voljo veliko primerov ustreznih rešitev, prav tako tudi ponudnikov različnih orodij za pridobivanje soglasja. Seveda je pred uporabo vzorcev iz tujine treba preveriti, ali ustrezajo zahtevam slovenske zakonodaje; tudi med državami članicami EU namreč obstajajo manjše razlike v nacionalnih zakonodajah in praksah. Prav tako se že oblikujejo različne iniciative, ki poudarjajo pomen obveščanja uporabnikov, razvijanja ikon, itd. Nova pravila veljajo v vseh državah članicah v EU in tudi za ponudnike, ki nimajo sedeža v EU, a ponujajo storitve tu, v lokalnih jezikih, lokalnim uporabnikom. (vir: Smernice Informacijskega pooblaščenca RS)

Vrste piškotkov

Obvezni piškotki: Ti piškotki so nujni za premikanje po spletni strani in uporabo njenih možnosti, kot je naprimer dostop do varnih območij spletne strani. 

Izvedbeni piškotki: Ti piškotki zbirajo informacije o načinu uporabe spletne strani, naprimer katere strani uporabniki najpogosteje obiščejo, in če se na spletnih straneh pojavijo sporočila o napaki. Ti piškotki ne zbirajo informacij, ki bi lahko identificirale uporabnika. Vse zbrane informacije so združene in anonimne. Ti piškotki se uporabljajo samo za izboljšanje delovanja spletne strani.

Funkcionalni piškotki: Ti piškotki omogočajo, da si spletna stran zapomni vaše izbrane možnosti (na primer vaše uporabniško ime, jezik ali regijo, kjer se nahajate) in vam ponudi izboljšane, bolj osebne možnosti.

Kako upravljati piškotke?

Ne pozabite, da z izbrisom ali blokiranjem piškotkov vse ali nekatere spletne strani, ki jih obiskujete (ali njihove funkcije), ne bodo delovale pravilno ali enako učinkovito. Spodaj najdete povezave do spletnih strani, na katerih boste našli navodila za upravljanje spletnih piškotkov za posamezni spletni brskalnik.

Internet Explorer – navodila za upravljanje s piškotki najdete tukaj.

Google Chrome – navodila za upravljanje s piškotki najdete tukaj.

Mozilla Firefox – navodila za upravljanje s piškotki najdete tukaj.

Izbris piškotkov

V vsakem spletnem brskalniku je možnost izbrisa zgodovine brskanja. Z izbrisom se odstranijo tudi piškotki.

Spodaj so prikazani piškotki, uporabljeni na spletnih straneh Društva za zdravilne rastline Zasavje

Ime piškotka

naključno generirano

Trajanje piškotka

do konca seje uporabnika

Opis

Sejni piškotek za sejo uporabnika.

_atuvc, _atuvs

2 leti

Piškotki, ki se ne uporabljajo za osebno prepoznavo uporabnika, so pa nujni za pravilno vključevanje vseh socialnih vtičnikov in multimedijskih vsebin na spletni strani.

c_user, csm, datr, fr, lu, pl, s, sb, xs

2 leti

Piškotki zunanjega ponudnika Facebook za osebno prepoznavo prijavljenega uporabnika z namenom posredovanja vsebine spletne strani na socialno/družbeno omrežje Facebook.

_ga, _gat, _gid

2 leti

Piškotki zunanjega ponudnika Google Analytics z namenom statističnega spremljanja spletne strani.

noCookies

1 leto

Ohrani informacijo o seznanjenosti s piškotki in zasebnostjo.