Česen

Kategorija:

Zdravilne rastline na domačem vrtu

Slovensko ime:

Česen

Domače ime:

česun, česnik, česnjak, luk

Znanstveno ime:

Allium sativum

Družina:

Zdravilne rastline na domačem vrtu

Opis:

Sledi česna so najdene že v pečinah izpred 10.000 let. Danes so redke rastline, ki so vsesplošno poznane in tako zelo uporabne kot česen. Česen so v starih časih bolj uporabljali za zdravilo kot za dodatke hrani. Česen je značilnega vonja, sladkastega in pekočega okusa. Najpomembnejši učinkovini v česnu sta aliciin in eterično olje. Česen, med drugim, vsebuje še kalij, kalcij, fosfor, selen, precej velike količine vitaminov B in C ter beljakovine.

Rastišče:

Čas nabiranja:

Področje uporabe:

Česen velja za eno najučinkovitejših naravnih zdravil za odpravljanje črevesnih zajedavcev ter lajšanje težav z dihanjem in prebavo. Sestavine v česnu so koristne za srce, ker znižujejo krvni tlak, preprečujejo nastajanje holesterola v jetrih, znižujejo raven škodljivega holesterola in dvigujejo ravni koristnih lipoproteinov. Česen znižuje povišan krvni tlak, saj kot diuretik spodbuja izločanje urina in širi krvne žile. Visok holesterol pa znižuje približno tako uspešno kot zdravila na recept. Že polovica česnovega stroka na dan lahko zniža visok holesterol za 9 %. Česen zavira nastajanje krvnih strdkov in povečuje hitrost, s katero se le-ti razkrajajo. Ker česen pripomore k redkejši krvi, lahko prepreči težave s krvnim obtokom, pri kapi, boleznih srca in trombozi. Česen ima tudi antibiotično delovanje in učinkuje proti bakterijam, virusnim ter glivičnim okužbam (nahod, gripa, vnetje ušes, vnetja ustne votline, blaži katar). Česen pripomore k ravnotežju črevesne flore. Preprečuje nastajanje črevesnih plinov, raznih krčev, drisk in širjenje škodljivih sestavin. Česen lahko celo pomaga preprečevati in zmanjševati Alzheimerjevo “senilnost”. Ker ima česen antioksidativno lastnost, pomeni, da deluje tudi kot zaščita pred rakom. Česen uravnava sladkor v krvi in tako blaži starostno sladkorno bolezen.

Zdravilni del:

Zdravilnost:

V času prve svetovne vojne, ko še niso poznali penicilina, so ruski vojaki uporabljali česen za celjenje ran. V drugi svetovni vojni, ko je bil penicilin že v uporabi, vendar ga ni bilo dovolj, so česen masovno uporabljali proti infekcijam in zastrupitvah. Zato ga imenujejo tudi “ruski penicilin”.

Uporabnost/začimba:

Egipčane so imenovali “smrdljivi narod”, ker so v velikih količinah uporabljali česen. Bil je tako zelo cenjen, da je služil kot denarna valuta.

Recept:

Čaj:

Kontraindikacije:

Viri: