Koper

Kategorija:

Zdravilne rastline na domačem vrtu

Slovensko ime:

Koper

Domače ime:

koprc, sladki janež, smodil, dil

Znanstveno ime:

Anethum graveolens

Družina:

Zdravilne rastline na domačem vrtu

Opis:

Koper je do 1 m visoka enoletnica. Jajčasti plodovi, značilnega vonja in okusa (janež, limona), so stisnjeni, veliki 3 do 5 mm.

Rastišče:

Čas nabiranja:

Kobuljasto razvejano socvetje vidimo od junija do avgusta, plodovi zore v avgustu in septembru.

Področje uporabe:

Zdravilni del:

Nabiramo tako cvetje, liste kot plodove.

Zdravilnost:

V plodovih kopra zasledimo eterično olje karvon. Koper ni samo zdravilna zelenjava, je tudi pomembna dišavnica. Koper ima podobno zdravilno moč kot janež in kumina. Koper uporabljamo za zravljene bolečin pri trebušnih krčih, proti napenjanju, vetrovom in zaprtju. Koper žene na vodo in ugodno vplina na dojenje. Sedežna kopel v blagem zavretku sveže rastline odpravi bolečine v maternici, želodčne in črevesne krče. Iz kopra pripravimo tudi pomirjevalni čaj. Koprove ali janeževe plodove pomešane v enakih deležih s hmeljem ter kamiličnimi cvetovi prelijemo z vročo vodo, pustimo stati 5 do 10 minut ter osladimo z medom.

Uporabnost/začimba:

Koper je okusna začimba. V kulinariki jo uporabimo pri pripravi bučk, korenja, krompirja, kumar. Listi se lepo dopolnjujejo z baziliko, česnom, hrenom, papriko, peteršiljem. Plodovi se lepo dopolnjujejo s česnom, čiliji, ingverjem, koriandrovimi semeni, kunkumo in ogrščinimi semeni.

Recept:

Čaj:

Kontraindikacije:

Viri: