Kumina

Kategorija:

Zdravilne rastline na domačem vrtu

Slovensko ime:

Kumina

Domače ime:

Bela cemena, čumna, divji kumen, kumen, kumna

Znanstveno ime:

Carum carvi

Družina:

Opis:

Kumina je dvoletnica z belo vretenasto korenino in raste na travnikih in pašnikih po Sloveniji. Za lastno uporabo gojimo kumino na vrtovih. Cvetovi so beli, plod pa je podolgovat in rebrast.

Rastišče:

Čas nabiranja:

Nabiramo jo v juliju in avgustu.

Področje uporabe:

Zdravilni del:

Kuminovi plodovi krepijo želodec, ženejo na vodo in pospešujejo prebavo.

Zdravilnost:

Kumina vsebuje eterično olje, sladkor, škrob in soli. Po učinku je podobna plodovom janeža. Kumina in njeno hlapno olje spodbujata delovanje želodca in žolčnega mehurja. Pomirjevalno vpliva na črevo, blaži krče in odganja vetrove. Olje kumine ima močan vpliv na črevesne bakterije: zavira predvsem rast bakterij, ki povzročajo nepravilen razkroj hranilnih snovi in nastanek različnih strupov v črevesju.

Uporabnost/začimba:

Pomirjajočo protikrčno pijačo, ki krepi želodec, dobimo, če namakamo kumino v žganju. Kumino dodajamo težko prebavljivi ali mastni hrani, da izboljša okus in prabavo.

Recept:

Posebno priporočajo kuminove plodove ženskam, saj imajo trojni učinek: pospešujejo mesečno perilo, pri porodih (v preteklosti), pospešuje izločanje mleka. Kumino uporabljamo tudi pri pripravi otroških čajev, saj pomirja vetrove.

Čaj:

Poparek iz kumine pripravimo iz ene žličke strtih plodov (za otroke polovičko). Lahko uporabimo tudi mleko, saj se eterično olje dobro topi v mlečni maščobi, tako je izraba še učinovitejša.

Kontraindikacije:

Viri: