Peteršilj

Kategorija:

Zdravilne rastline na domačem vrtu

Slovensko ime:

Peteršilj

Domače ime:

Opih, petržilj, peršun, peršin

Znanstveno ime:

Petroselinum crispum

Družina:

Opis:

Je dvoletnica in zraste do 1 m visoko. Rastlina ima prijeten vonj in okus.

Rastišče:

Najbolje uspeva na globoki, dobro pognojeni zemlji brez svežega gnoja.

Čas nabiranja:

Cveti maja in junija, zori avgusta in septembra.

Področje uporabe:

Najvažnejša peteršiljeva zdravilna snov je eterično olje z apiolom, ki ga je največ v plodovih. Vsebuje tudi mastno olje, glukozid apiin, rudninske snovi. Korenina vsebuje poleg eteričnega olja tudi sluzi, skladkor in apiin. Rastlino uporabljamo v kulinariki kot začimbo in v zdravilstvu.

Zdravilni del:

Tako kot janež, kumina, peteršilj odganja vetrove, pomirja krče, preprečuje vnetja v črevesju. Že majhne količine lahko spodbudijo prebavne procese, odvajajo nakopičeno vodo v nogah, osrčniku in prsni oziroma trebušni votlini. Pri ženskah ugodno vpliva na pospeševanje mesečnega perila.

Zdravilnost:

Peteršilj ni nedolžna rastlina. Pri zdravljenju ledvic ga brez posveta z zdravnikom ne smemo jamati. Pri oslabelih in občutljivih ljudeh zadošča že dodatek peteršilja k juham, medtem ko močnejše osebe lahko pijejo 1 do 2 skodelici čajnega preliva iz peteršiljevih plodov (1 čajna žlička plodov za skodelico).

Uporabnost/začimba:

V kulinariki se uporabljata dve obliki peteršilja: s kodrastimi listi in italijanski oz. gladkolisti peteršilj. Peteršilj s kodrastimi listi se pogosto uporablja za omake.

Recept:

Prevretek iz plodov in korenin je sredstvo za rast las.

Čaj:

Kontraindikacije:

Pri zdravljenju ledvic ga brez posveta z zdravnikom ne smemo jamati.

Viri:

Zdravilne rastline in njih uporaba