Por

Kategorija:

Zdravilne rastline na domačem vrtu

Slovensko ime:

Por

Domače ime:

lok, luk, lukašnica

Znanstveno ime:

Allium porrum

Družina:

Opis:

Por so poznali že stari Egipčani, Grki in Rimljani. Rastlino so zelo cenili. Z rimskim cesarjem Neronom je prišla rastlina v zgodovino, saj jo je izjemno cenili. Bi je prepričan, da mu uživanje rastline prinaša lepši glas. Najvažnejša sestavina v poru je žvepleno eterično olje, ki rahlo draži in povzroča izločanje želodčnih in črevesnih žlez ter jeter in žolčnika. Por preprečuje gnitje in vrenje v prebavilih. Por žene na vodo. Zaradi vsebnosti vitamina A, B, C je cenjena zelenjava na koncu zime. Poznamo več vrst pora: spomladanski, poletni, ki sta bolj svetlozelene barve ter jesenski in zimski por, ki ima krajše steblo in temnozelene liste.

Rastišče:

Čas nabiranja:

Področje uporabe:

Zdravilni del:

Zdravilnost:

Že zdravnik in biolog Leclerc je segal po zdravilu iz pora. Mešanico pora, mleka in krompirja je priporočal kot slastno dietično hrano pri vnetjih in pri raznih boleznih ledvic (jed je neslana). Če koga piči osa ali čebela je priporočjivo, da na boleča mesta položimo zmečkan porov list. Bolečina hitro popusti. Vas muči protin? Tudi tukaj si pomagate z obkladki iz zmečkanega pora.

Letos bo verjetno tudi veliko kašlja. Pomagajte si s porom. Nadrobno narezan por zavrite, ohladite, dodajte med. Vse skupaj zmiksajte in pojejte po žlicah.

Uporabnost/značilnost:

Zdravilne rastline na domačem vrtu

Recept:

Čaj:

Kontraindikacije:

Vsako pretiravanje je lahko nevarno. Cesar Tiberij je poklical na razgovor upravljalca province Mella, saj je delo slabo opravljal. Mell je spil liter porovega soka in umrl hitro in brez bolečin.

Viri:

Zdravilne rastline in njih uporaba